neljapäev, 20. november 2008

Romaan

jutustav, ulatuslik, proosavormis, mitmeplaaniline tegevustik, probleemirohkus, arvukas tegelaskond, keerukas sündmustik, pika ajavahemiku kujutamine

Romaan on ulatuslik jutustav kirjandusteos, mis on kirjutatud tavaliselt proosavormis. Romaanile iseloomulik on avar elukujutus, mitmeplaaniline tegevustik, keerukas sündmustik, probleemirohkus, arvukas tegelaskond ja pika ajavahemiku kujutamine.

Romaan muutus kõige populaarsemaks žanriks 19. ja 20. sajandil.

Arenguromaanid kujutavad tegelaste elu eri etappe. Neis uuritakse inimesi, asju ja nähtusi sügavuti, püütakse jõuda põhjuslike seosteni. Juhtumusromaanid koosnevad omavahel liidetud sündmuste kirjeldustest. Võrreldes arenguromaani, liigutakse seal otsekui mööda pealispinda.

Mitmeköitelisi sarju nimetatakse : di-, tetra., pentaloogia jne.

Ise olen lugenud seiklus- ja ajalooromaane.

Charles Dickens (7.veebruar 1812 Inglismaa Portsmouth –9.juuni 1870) oli inglise suurimaid romaanikirjanikke, sotsiaalseromaani rajaja.
"Meie Issanda elu", "David Copperfield", "Oliver Twist"
Alexandre Dumas vanem, sündinud Alexandre Dumas Davy de la Pailleterie (1802 - 1870) oli prantsuse kirjanik, kes on tuntud ajalooliste seiklusromaanide poolest. Ta on kõige loetum prantsuse kirjanik maailmas.
"Kravh Monte-Cristo" , "Kolm Musketäri" , "Kakskümend aastat hiljem"
A. H. Tammsaare ; kodanikunimi Anton Hansen; (1878-1940)
Karl Ristikivi (1912-1977) oli eesti kirjanik.

Kommentaare ei ole:

Arhiiv